Man middenin klaslokaal kijkt in camera
Beeld: ©iStock

Nieuwsbrief CompetentNL #8

Zes pilotpartijen testen de komende periode de data van CompetentNL. En ook Leeroverzicht en Digilize onderzoeken of CompetentNL bijdraagt aan hun toepassingen. Dit alles en meer leest u in deze nieuwsbrief. Ondertussen gaat het 'monnikenwerk' aan CompetentNL gewoon door.  

Heeft u vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief? Mail dan naar CompetentNL@minszw.nl

Pilots CompetentNL gestart

Maar liefst 43 partijen meldden zich aan voor de pilots van CompetentNL. Na een zorgvuldige selectie zijn de volgende zes partijen gekozen:

 • Job Digger B.V.
 • Stichting Volandis 
 • Skilllab
 • Stichting ROC Nijmegen
 • Passport for Work (penvoerder Gemeente Eindhoven) 
 • Stichting Matching & Carrièretool

Bij de selectie is gekeken naar inhoudelijke kwaliteit, beschikbaarheid tijdens de pilotfase en een evenwichtige vertegenwoordiging van de doelgroepen van CompetentNL (gemeenten, toolbouwers en dataleveranciers, branches en bedrijfsleven, het onderwijs en arbeidsbemiddelaars).  

De pilotfase bestaat uit drie iteraties, waarvan de eerste inmiddels is gestart.

Buiten de pilots dragen zo'n 50 partijen inhoudelijk bij aan de ontwikkeling van CompetentNL. Zij doen dat in de feedbackgroep. Bevindingen uit de pilots worden op meerdere momenten in de pilotfase met de feedbackgroep gedeeld.  In oktober vindt een kick-off bijeenkomst plaats. De aangemelde partijen zijn hierover geïnformeerd.

Werkenden lunchen op moderne industriële werkvloer
Beeld: ©iSTock

Skills-based personeel werven in het mkb

Een laagdrempelige tool waarmee kleine werkgevers skills-based personeel kunnen werven en selecteren (matchen). Dat gaan Digilize en  partner ArbeidsmarktInZicht ontwikkelen. Digilize won een challenge van het Startup in Residence Intergov innovatieprogramma, waarin overheden samenwerken met startups. De basis voor de skills binnen de tool is CompetentNL. Eind februari 2024 worden de resultaten verwacht.

Lees meer

Leeroverzicht test data CompetentNL

Ook Leeroverzicht, de website met het overzicht van opleidingen in Nederland, gaat aan de slag met de skillsdata van CompetentNL. Zij doen dat in twee pilots, één voor formele en één voor informele opleidingen.

Lees meer

Presentatie Najaarsbijeenkomst

Het laatste nieuws over de marktverkenning, ontologie, hybride AI, data en de pilotfase van CompetentNL. En gelegenheid tot netwerken. Dat stond centraal op de najaarsbijeenkomst voor betrokkenen bij CompetentNL op woensdag 13 september jl. We ontvingen zo'n 80 deelnemers uit diverse doelgroepen, inclusief de pas geselecteerde pilotpartijen en deelnemers aan de feedbackgroep. 

Bekijk de presentatie en de foto's

Joost van Genabeek tijdens de presentatie op de Najaarsbijeenkomst van CompetentNL

Podcast over CompetentNL voor loopbaanprofessionals

Voor de beroepsorganisatie voor loopbaanprofessionals en jobcoaches in Nederland, Noloc, sprak Joost van Genabeek van CompetentNL (TNO) over het skillswoordenboek CompetentNL. Een verhelderende podcast over hoe CompetentNL tot stand is gekomen, de actuele ontwikkelingen, wat het gebruik van een skillswoordenboek gaat betekenen voor de arbeidsmarkt en het onderwijs en welke rol de loopbaanprofessional hierin kan spelen. 

Beluister de podcast (33 min.)

Werken aan CompetentNL: het datateam

“Door verwante skills in arbeidsmarkt en onderwijs op dezelfde manier te beschrijven, krijg je beter inzicht in passende bijscholingsmogelijkheden op basis van skills.” Jeroen Bovenlander (UWV) en Brigitte Barendse (SBB) maken deel uit van het datateam van CompetentNL. Zij vertellen hoe skills in beroepen en in de mbo-kwalificatiestructuur worden uitgewerkt.

Lees meer

Voorbeelden in drie verschillende beroepen van de skill Administratie afhandelen

Bekijk de infographic

Wat is en doet CompetentNL? En hoe zit het met afnemers, toepassingen en gebruikers? We hebben het proces en product van CompetentNL verbeeld in een infographic.

Infographic CompetentNL

afbeelding van de infographic van product en proces van CompetentNL

Agenda en events

 • 23-27 oktober 2023: Beroepsonderwijs en -opleiding staan centraal tijdens de European Vocational Skillsweek 
  Beroepsonderwijs is cruciaal voor mensen van alle leeftijden om zich bij te scholen en om te scholen voor hun persoonlijke ontwikkeling en loopbaan. Ze ontwikkelen er de skills voor hun loopbaan, nu en in de toekomst. In de week van 23 oktober 2023 staat het beroepsonderwijs centraal in het European Year of Skills. Evenementen rond dit thema kunnen worden geüpload via de website.
 • 13 november 2023: skills en CompetentNL komen aan de orde tijdens het werkbezoek van de Europese Commissie aan het Just Transition Fund in Nederland
 • 9 november 2023: Onboard Amsterdam 2023: Humanizing the Employee Experience in the Age of AI
 • 20 november 2023: Conferentie Integraal Skills Paspoort (locatie volgt)