Volandis

*Intromuziek* 

Logo CompetentNL verschijnt in beeld. 

Beeldtekst: CompetentNL wordt ontwikkeld in samenwerking met partijen zoals Volandis. 

Claudia Klarenbeek – Specialist Digitaal Skills Paspoort en Skills Based Ontwikkelen bij Volandis: 
Volandis is het kennis- en adviescentrum voor de bouw en infra, en wij zijn er om ervoor te zorgen dat iedereen in de bouw en infra, op een gezonde manier zijn pensioen gaat halen. Daarvoor zijn we dus bezig met het ontwikkelen van een Digitaal Skills Paspoort, waarbij we CompetentNL als skillstaal gaan gebruiken. Met het Digitaal Skills Paspoort gaan we de werkgever ook helpen om de taken die iemand nodig heeft om de functie uit te oefenen, goed in beeld te brengen. Dus vandaar ook de skillstaal van CompetentNL. Dus dan is het ook interessant om te kijken: welke skills heb ik nodig om bijvoorbeeld een carrièreswitch te maken, of naar een andere sector te gaan. 

Beeldtekst: DSP: Digitaal Skills Paspoort. 

Ilse Sloof – Projectmedewerker Digitaal Skills Paspoort bij Volandis: 
DSP begint met het invullen van de functieomschrijving. De werkgever en de werknemer vullen allebei de functieomschrijving in en daardoor gaan de skills draaien. Deze cirkels zeggen hoe de werknemer zichzelf ziet in bepaalde taken, en hoe de werkgever de werknemer ziet in zijn taken. Dat kan op één lijn liggen, maar dat kan bijvoorbeeld ook uit elkaar liggen, en dat geeft dan een aanleiding voor een gesprek over leren en ontwikkelen. De werknemer houdt zelf zijn werkzaamheden en ervaring bij in een tijdslijn en daarbij houdt die altijd zelf de regie over wat die daarin zet. Hij bepaalt ook wie wat zou mogen zien. Opleiders kunnen aan de hand van het Digitaal Skills Paspoort advies geven over opleidings- en ontwikkeltrajecten van de werknemer, en hierdoor krijgen een lerende driehoek. Het gesprek vindt plaats tussen de werknemer, de werkgever en de opleider. 

Claudia Klarenbeek – Specialist Digitaal Skills Paspoort en Skills Based Ontwikkelen bij Volandis: 
CompetentNL verbindt alle mbo-opleidingen met elkaar met dezelfde taal, dus de skillstaal. Waardoor ik dus heel makkelijk van de ene sector naar de andere sector overstijgend kan overstappen. 

Beeldtekst: overstappen tussen sectoren. 

Claudia Klarenbeek – Specialist Digitaal Skills Paspoort en Skills Based Ontwikkelen bij Volandis: 
Bijvoorbeeld: ik ga van de horeca de bouw in, dan weet ik precies welke taken ik in de horeca heb gehad, wat ik in de bouw moet kunnen doen en hoe ik me verder kan ontwikkelen. CompetentNL is een mooie aanvulling op onze ontwikkeling van het Digitaal Skills Paspoort en samen bouwen we dus aan die skills-specifieke arbeidsmarkt.

Logo CompetentNL verschijnt in beeld. 

Beeldtekst: CompetentNL wordt in opdracht van de ministeries OCW en SZW ontwikkeld door CBS, SBB, TNO en UWV.
www.competentnl.nl. 

*Muziek speelt en eindigt*