Buitenlandse initiatieven

Europa: ESCO

De Europese skills-standaard ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations) herkent, ordent en legt verbanden tussen de competenties, kwalificaties en beroepen die nodig zijn voor de arbeidsmarkt en het onderwijs binnen de Europese Unie (EU).

Naar de website van ESCO

Verenigd Koninkrijk: Local Skills Dashboard

Via het Local Skills Dashboard stemt de overheid van het Verenigd Koninkrijk de vraag en het aanbod aan skills in een bepaalde regio op elkaar af. Het dashboard geeft per regio gegevens weer over de beschikbare skills, werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden.

Ga naar het Local Skills Dashboard

België: Competent

Competent is de skills-database van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Per beroep geeft Competent een overzicht van competenties en soft skills die hiervoor nodig zijn. De competenties zijn uitgewerkt als skills met het gedrag en de kennis die erbij horen. De database maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) en analyses van ‘big data’: grote digitale gegevensbestanden. Daardoor kan Competent reageren op de vragen van en veranderingen op de arbeidsmarkt. Ook beoordeelt en verwerkt de database de toevoegingen van gebruikers en experts.

Lees meer over Competent

Verenigde Staten: O*NET

In de Verenigde Staten is O*NET een belangrijke database over skills en beroepen. Werknemers uit allerlei branches leveren informatie aan O*NET. Deze informatie laat zien hoe de inhoud van beroepen verandert. Maar ook welke invloed deze veranderingen hebben op het personeelsbestand van bedrijven en de Amerikaanse economie. Verder helpt de informatie bij het ontwikkelen van goede opleidingsmogelijkheden voor werknemers. De database is gratis beschikbaar.

Lees meer op O*NET OnLine