Stichting Volandis

Volandis is een kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid, geïnitieerd door de sociale partners in de bouw en infra. Volandis heeft samen met de HAN en TNO het Digitaal Skills Paspoort (DSP) ontwikkeld. Het DSP is erop gericht om werknemers en werkgevers inzicht te verschaffen in de skills die de werknemer al bezit of nog moet ontwikkelen. Hiermee kan de toepassing zowel gebruikt worden voor de ontwikkelmogelijkheden op het niveau van de werknemer, als voor de factoren waar de werkgever in termen van instroom, doorstroom en talentontwikkeling op organisatieniveau rekening mee kan houden.

*Intromuziek* 

Logo CompetentNL verschijnt in beeld. 

Beeldtekst: CompetentNL wordt ontwikkeld in samenwerking met partijen zoals Volandis. 

Claudia Klarenbeek – Specialist Digitaal Skills Paspoort en Skills Based Ontwikkelen bij Volandis: 
Volandis is het kennis- en adviescentrum voor de bouw en infra, en wij zijn er om ervoor te zorgen dat iedereen in de bouw en infra, op een gezonde manier zijn pensioen gaat halen. Daarvoor zijn we dus bezig met het ontwikkelen van een Digitaal Skills Paspoort, waarbij we CompetentNL als skillstaal gaan gebruiken. Met het Digitaal Skills Paspoort gaan we de werkgever ook helpen om de taken die iemand nodig heeft om de functie uit te oefenen, goed in beeld te brengen. Dus vandaar ook de skillstaal van CompetentNL. Dus dan is het ook interessant om te kijken: welke skills heb ik nodig om bijvoorbeeld een carrièreswitch te maken, of naar een andere sector te gaan. 

Beeldtekst: DSP: Digitaal Skills Paspoort. 

Ilse Sloof – Projectmedewerker Digitaal Skills Paspoort bij Volandis: 
DSP begint met het invullen van de functieomschrijving. De werkgever en de werknemer vullen allebei de functieomschrijving in en daardoor gaan de skills draaien. Deze cirkels zeggen hoe de werknemer zichzelf ziet in bepaalde taken, en hoe de werkgever de werknemer ziet in zijn taken. Dat kan op één lijn liggen, maar dat kan bijvoorbeeld ook uit elkaar liggen, en dat geeft dan een aanleiding voor een gesprek over leren en ontwikkelen. De werknemer houdt zelf zijn werkzaamheden en ervaring bij in een tijdslijn en daarbij houdt die altijd zelf de regie over wat die daarin zet. Hij bepaalt ook wie wat zou mogen zien. Opleiders kunnen aan de hand van het Digitaal Skills Paspoort advies geven over opleidings- en ontwikkeltrajecten van de werknemer, en hierdoor krijgen een lerende driehoek. Het gesprek vindt plaats tussen de werknemer, de werkgever en de opleider. 

Claudia Klarenbeek – Specialist Digitaal Skills Paspoort en Skills Based Ontwikkelen bij Volandis: 
CompetentNL verbindt alle mbo-opleidingen met elkaar met dezelfde taal, dus de skillstaal. Waardoor ik dus heel makkelijk van de ene sector naar de andere sector overstijgend kan overstappen. 

Beeldtekst: overstappen tussen sectoren. 

Claudia Klarenbeek – Specialist Digitaal Skills Paspoort en Skills Based Ontwikkelen bij Volandis: 
Bijvoorbeeld: ik ga van de horeca de bouw in, dan weet ik precies welke taken ik in de horeca heb gehad, wat ik in de bouw moet kunnen doen en hoe ik me verder kan ontwikkelen. CompetentNL is een mooie aanvulling op onze ontwikkeling van het Digitaal Skills Paspoort en samen bouwen we dus aan die skills-specifieke arbeidsmarkt.

Logo CompetentNL verschijnt in beeld. 

Beeldtekst: CompetentNL wordt in opdracht van de ministeries OCW en SZW ontwikkeld door CBS, SBB, TNO en UWV.
www.competentnl.nl. 

*Muziek speelt en eindigt* 

"Wij geloven in een andere manier van kijken naar werk, leren en ontwikkelen. De pilot van CompetentNL draagt bij aan dit nieuwe perspectief op de arbeidsmarkt."

- Claudia Klarenbeek, Volandis

Wat deed Volandis in de pilot?

Binnen de pilot heeft Volandis verkend of CompetentNL-data kunnen bijdragen aan de verwezenlijking van onderliggende doelstelling van het DSP: gestandaardiseerde functiebeschrijvingen en meer gerichte werving en matching in de bouw- en infrasector. Hiertoe heeft Volandis tijdens de pilot drie stappen doorlopen:

  1. Vanuit drie functieomschrijvingen heeft Volandis de inhoud en volledigheid van de data van CompetentNL beoordeeld. Het gaat hierbij om een beoordeling van de beroepsomschrijvingen en de taken binnen CompetentNL. Volandis heeft gebruik gemaakt van zelf ontwikkelde steekwoorden om te beoordelen of hiermee de juiste taken in CompetentNL gevonden kunnen worden. Ook heeft Volandis dedocumentatie behorende bij de data gereviewd.
  2. Volandis heeft de meerwaarde verkend van skillsdata uit CompetentNL voor het verrijken van functieomschrijvingen in de bouwsector. Hierbij is bijvoorbeeld gekeken naar de meerwaarde van skills uit CompetentNL in vergelijking met de skills uit het SHL-Competentiekader die opgenomen zijn in het DSP.
  3. De data van CompetentNL heeft Volandis voorgelegd aan HR-medewerkers in de Bouw en Infra. De data zijn getoetst op herkenbaarheid en bruikbaarheid, in termen van het opstellen van vacatures en het beoordelen van personeelsinzet. Hiertoe heeft Volandis roadmaps uitgewerkt en een handleiding geschreven voor de HR- medewerkers om de data van CompetentNL te kunnen beoordelen.


Terug naar overzicht pilotpartijen