Man middenin klaslokaal kijkt in camera
Beeld: ©iStock

Nieuwsbrief #10 - Hoe gaat het met onze nationale skillstaal?

CompetentNL, het gemeenschappelijke skillwoordenboek voor werken en opleiden, krijgt steeds meer vorm. Tijdens de voorjaarsbijeenkomst op 13 maart a.s. hoort u hier meer over.

Voorjaarsbijeenkomst 13 maart a.s.

In vervolg op de succesvolle bijeenkomst in september organiseren we op woensdagmiddag 13 maart a.s. de Voorjaarsbijeenkomst CompetentNL. Deze middag delen we met u verdiepende inhoud, nieuws uit de pilots en een doorkijkje naar de komende periode in de ontwikkeling van CompetentNL.  

De bijeenkomst vindt plaats bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag, van 15.00 tot 17.00 uur. Aansluitend is er gelegenheid tot netwerken. 

Heeft u interesse in deelname en nog geen uitnodiging ontvangen? Mail dan uiterlijk 26 februari naar CompetentNL@minszw.nl.

Pilots starten derde iteratie

De pilots van CompetentNL zijn de derde testperiode ingegaan. Hierin onderzoeken de partijen de meerwaarde van CompetentNL voor hun diverse toepassingen voor arbeidsmarkt en onderwijs. 

Op dit moment worden de ervaringen van de pilotpartijen uit de tweede iteratie verwerkt. Bevindingen en suggesties uit de eerste testperiode waren o.a.:

  • CompetentNL is een verrijking t.o.v. bestaande classificaties (ISCO/ESCO & SOC/O*Net), door o.a. de beroepenclassificatie met 3 niveaus en de verbinding met kwalificaties mbo.
  • Nog aandacht vragen o.a. de integratie van arbeidsmarkt- en onderwijsdata en het taalniveau van de beschrijvingen

Met hun onderzoek en bevindingen leveren de pilots waardevolle input voor de ontwikkeling van CompetentNL. Tijdens de voorjaarsbijeenkomst op 13 maart a.s. vertellen zij u daar meer over.
 

pilotpresentatie 6 dec pilotpartij 2 vertelt
Beeld: ©CompetentNL

Leden feedbackgroep

Meer dan 40 organisaties nemen deel in de feedbackgroep van CompetentNL. Deze brede vertegenwoordiging van marktpartijen draagt inhoudelijk bij aan de ontwikkeling van deze gemeenschappelijke skillstaal, door op tussentijdse momenten feedback te geven op bevindingen uit de pilots.

Bekijk wie deelnemen in de feedbackgroep

Terugkijklink webinar

In december organiseerden de consortiumpartners van CompetentNL het webinar CompetentNL: een gemeenschappelijke skillstaal voor arbeidsmarkt en onderwijs. Het webinar is door meer dan 1.000 deelnemers bekeken! 

Bekijk verslag en terugkijklink

In de media

In de nieuwsbrief van het Techniekpact vertelt Janneke Voltman, programmamanager skills bij SBB, over CompetentNL: "De sector techniek is voorloper in de ontwikkeling naar een skillsgerichte arbeidsmarkt."

Janneke Voltman, programmamanager namens SBB
Beeld: ©Techniekpact

Agenda

Heeft u vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief? Mail dan naar CompetentNL@minszw.nl

Flyer en infographic in het Engels

De flyer en infographic van CompetentNL zijn nu ook in het Engels vertaald.
U vindt ze samen met andere materialen in de Communicatie toolbox.

Infographic showing product and process of CompetentNL